Doorgaan naar content
Aanmelden

Referentiebewijzen

Sterpunt Inclusief Ondernemen‚ÄĮorganiseert verschillende campagnes om inclusief ondernemen te promoten bij ondernemingen. Twee grote acties zijn de Referentiebewijzen en de Inclusieve Onderneming Award.¬†¬†

Het Referentiebewijs is een certificaat dat aantoont dat een bedrijf werkervaringskansen heeft gegeven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bevestigt dat het bedrijf het voorgaande jaar een van de volgende acties deed met de hulp van een Werkplekarchitect:

  • Werkplekleren

  • Job- en taalcoaching

  • Tewerkstelling

  • HR-beleid

Bovendien toont het Referentiebewijs aan dat de onderneming bijdraagt aan de realisatie van 7 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties: geen armoede (1); goede gezondheid (3); kwaliteitsonderwijs (4); gendergelijkheid (5); waardig werk en economische groei (8); ongelijkheid verminderen (10); partnerschap om doelstellingen te bereiken (17).  

Met een Referentiebewijs kan een onderneming dus aantonen aan de stakeholders dat ze zich inzetten voor inclusie; maar ze kunnen ook een stapje verder gaan. Gemotiveerde ondernemingen kunnen ook deelnemen aan het tweejaarlijkse Inclusieve Onderneming Award van Sterpunt Inclusief Ondernemen.

Referentiebewijs van Stad Beringen.

Referentiebewijzen door de jaren heen…

Referentiebewijzen 2024

De campagne van RFB2024 is ondertussen van start gegaan: maar liefst 1767 Referentiebewijzen zijn afgedrukt en verzonden naar de Werkplekarchitecten en sectorfondsen, die ze aan de trotse eigenaar (dat kan een digitale of fysieke kopie zijn van het RFB) zullen overhandigen.

Met een RFB 2023 of 2024 kunnen deze bedrijven deelnemen aan de Inclusieve Onderneming Award 2024 die op 22 oktober 2024 plaatsvindt: SAVE THE DATE!

Referentiebewijzen 2023

Opnieuw een stijging van het aantal uitgedeelde Referentiebewijzen! In april mochten we 2080 certificaten uitdelen aan inclusieve ondernemingen die samengewerkt hebben met de Werkplekarchitecten en sectorfondsen in 2022.

Referentiebewijzen 2022

In 2022 ontvingen maar liefst 2054 (!) inclusieve bedrijven een Referentiebewijs! Heel erg bedankt voor jullie inzet om samen met ons steeds een grote maatschappelijk rol te spelen door mensen met drempels tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te stellen. Deze bedrijven lauwerden we met de Award Inclusieve Onderneming 22. 

Referentiebewijzen 2021

De Werkplekarchitecten selecteerden 1200 ondernemingen voor een referentiebewijs. Dit zijn ondernemingen waarmee zij samen werkten in de loop van 2020 op het vlak van werkplekleren, tewerkstelling of job / taalcoaching. Deze bedrijven lauwerden we met de Award Inclusieve Onderneming 22. 

Referentiebewijzen 2020

In 2020 lanceerde¬†Sterpunt Inclusief Ondernemen voor de 5e keer haar campagne ‚ÄėReferentiebewijzen‚Äô. 1485 bedrijven kregen een Referentiebewijs in de bus.¬†

Referentiebewijzen 2019

In 2019 selecteerden de Werkplekarchitecten 995 inclusieve ondernemingen in Vlaanderen en Brussel voor een referentiebewijs. Deze ondernemingen werden uitgenodigd op één van de drie uitreikingsmomenten, die plaatsvonden op drie verschillende locaties. Daar konden ze hun Referentiebewijs in ontvangst nemen. De uitreikingsmomenten stonden in het teken van de geselecteerde ondernemingen en de Werkplekarchitecten. Het waren boeiende namiddagen, in een unieke setting en met een geanimeerd programma. Ook de ambassadeurs inclusief ondernemen (de genomineerde bedrijven voor de Award 2018) waren aanwezig.

Heb je vragen over de Referentiebewijzen? Laat het ons weten!