Werkplekarchitecten zijn diverse organisaties die sociaal ondernemerschap omarmen en streven naar sociale doelen. Ze geloven sterk in het belang van werk voor maatschappelijke integratie en willen het recht op arbeid bevorderen, terwijl ze bijdragen aan een hogere werkzaamheidsgraad in Vlaanderen en Brussel. Ze zijn toegewijd aan diversiteit en inclusie, en bieden expertise en ondersteuning aan bedrijven, organisaties en lokale besturen voor uiteenlopende arbeidsgerelateerde vraagstukken.
De Werkplekarchitecten hebben 2200 medewerkers en bedienen een diverse klantenkring. In 2022 hebben ze 35.000 werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleid, 7.000 kwetsbare werknemers gecoacht en meer dan 2000 Inclusieve Ondernemingen ondersteund. Hun unieke verkoopargumenten zijn hun expertise in het coachen en opleiden van werkzoekenden en werknemers, hun interdisciplinaire aanpak, hun langetermijn maatschappelijke impactprioriteit boven kortetermijnwinst, en hun wendbare sociale ondernemerschap. Ze werken samen met andere partijen die zich willen inzetten voor een inclusievere arbeidsmarkt in Vlaanderen en Brussel, waaronder maatschappelijke organisaties, sectorfondsen, bedrijven en overheidsinstanties.
Wij verdedigen de belangen en bevorderen de deskundigheid van de Werkplekarchitecten.
Sterpunt Inclusief Ondernemen vertegenwoordigt en ondersteunt als koepel de Werkplekarchitecten sinds 1991 (vroeger ‘derden’). SIO is door de Vlaamse Overheid erkend als gesprekspartner namens de sector en neemt deel aan structureel beleidsoverleg ter behartiging van de belangen van de WPA. SIO verdedigt steeds de standpunten van de WPA; zowel naar het beleid en VDAB toe, als op het sociaal overleg als naar andere stakeholders.
Door middel van een VTO-kalender met opleidingen, workshops en intervisie - gebaseerd op jaarlijkse bevragingen onder medewerkers en de directie - bevorderen we als koepel graag de expertise van de Werkplekarchitecten.