Doorgaan naar content
Aanmelden

Inclusieve Ondernemingen

Inclusieve ondernemingen zijn bedrijven, organisaties en lokale besturen die dagdagelijks als werkgever concrete inspanningen leveren om inclusief ondernemen in de praktijk om te zetten en uit te dragen.  

Wat maakt een onderneming inclusief?

Eerst en vooral is het belangrijk om stil te staan bij het begrip ‘inclusief ondernemen’. Een onderneming die inclusief onderneemt, zorgt voor duurzame tewerkstelling waarin iedere medewerker de ruimte krijgt om hun volledig potentieel te kunnen en mogen ontwikkelen. Iedereen binnen de organisatie - alsook werknemers die drempels ervaren tot de reguliere arbeidsmarkt- wordt aangemoedigd om naar vermogen te presteren en zo bij te dragen aan het bedrijfsdoel. Elke bijdrage is dan ook waardevol.

In een inclusieve onderneming zit inclusie vervlochten met de bedrijfscultuur, wat wil zeggen dat inclusie ingebed staat in de missie, de visie en de waarden van de organisatie op lange termijn. Dat maakt ook dat de inspanning van de onderneming rond inclusie zichtbaar is op verschillende niveaus binnen het bedrijf.

2080 inclusieve ondernemingen in 2023!

In 2023 hebben we 2080 Referentiebewijzen Inclusieve Ondernemingen uitgereikt! Dit aantal willen we laten groeien tegen de volgende uitreiking Award Inclusieve Onderneming in 2024!

Inclusieve Onderneming Award 2024

Tweejaarlijks gaat Sterpunt Inclusief Ondernemen samen met de Werkplekarchitecten op zoek naar dé Inclusieve Onderneming! Wil je in 2024 net zoals Schilderwerken Zenner de beker mee naar je bedrijf nemen? Doe dan mee met de volgende Award!

Voordelen voor onze leden

Als koepelorganisatie streeft Sterpunt Inclusief Ondernemen samen met haar leden naar een inclusieve arbeidsmarkt. Wil jij met je bedrijf/organisatie eerste of verdere stappen zetten richting inclusief ondernemen? Sterpunt Inclusief Ondernemen wil jou daarbij ondersteunen! 

  • Je kunt bij Sterpunt terecht voor al jouw vragen over invulling van je vacatures, jobbonus, stages, duaal leren, werkplekleren, job- en taalcoaching, digitalisering en 21e Eeuwse vaardigheden (social en digital skills), re-integratie op de werkvloer na langdurige ziekte, (inclusief) onthaalbeleid, werkbaar werk, retentie, … In kader van het goedgekeurd project ‘Actief Inclusief’ bieden we bedrijven gratis HR-dienstverlening aan m.b.t. instroom en retentie van kwetsbare groepen.

  • Je ontvangt onze maandelijkse nieuwsbrief met inspirerende getuigenissen en goede praktijken van inclusieve ondernemingen. Ook jouw bedrijf krijgt plaats in onze nieuwsbrief, als je graag een inclusief project en/of good practices in de kijker wil zetten. 

    We houden jou bovendien op de hoogte van aankomende (netwerk)evenementen; interessante opleidingen/webinars voor een inclusievere werkvloer; en de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

  • Je maakt deel uit van een ruim netwerk inclusieve ondernemingen. Ons netwerk bestaat uit een groot aantal leden-Werkplekarchitecten, maatschappelijke organisaties, sectorfondsen én partners die antwoord kunnen bieden op jouw (inclusie-)vragen.

  • Als lid van Sterpunt Inclusief Ondernemen en houder van een Referentiebewijs 2023 en/of 2024 kan je met jouw onderneming kans maken op de Inclusieve Onderneming Award 2024.

  • Alle leden mogen het Inclusieve Onderneming 2024-logo op al hun kanalen gebruiken om te tonen dat ze stappen zetten voor een inclusieve(re) werkvloer en andere bedrijven aan te moedigen hetzelfde te doen! 


Voor een ledenbijdrage van €175 per jaar maakt je bedrijf of organisatie deel uit van het Sterpunt-netwerk!

Nog niet volledig overtuigd of heb je een vraag/opmerking? Laat het ons weten!

Onze leden

Macsys NV

Traiteur Claessens André

Cleandienst NV

A-Kwadraat

Guenther Bakeries Belgium NV

Woonzorgcentrum Witte Meren

Cras Woodgroup NV

GOM (Facilicom)

Blindenzorg Licht & Liefde Heem

Plus Home Services

vzw de Shelter

Kinderopvang Leuven

Residentie Het Prieelshof

Dienstenthuis cvba

Kringwinkel West

Van de Velde nv

Ferm Huishoudhulp

Huize Sint-Anna wzc

de Vleugels

Opnieuw & Co vzw

Psychiatrisch Centrum Ariadne

TSC BV

Ter Loke

TWERK vzw

Hof van Schoten BVBA

Schindler NV

Avalon vzw

Wilki nv

Schilderwerken Zenner

AZ Alma vzw

DVC Zevenbergen-Emmaus vzw

Thuiszorg Vleminckveld

Zorgbedrijf Antwerpen

HR Atelier

LabCorp

Gemeente Zwijndrecht

Stad Mortsel

Gemeente Wommelgem

Gemeente Edegem

Gemeente Stabroek

Gemeente Kalmthout

Gemeente Wuustwezel

Gemeente Hulshout

Stad Mechelen

Vlotter

Leve de Economie

Zora werkt!

Stad Antwerpen

Gemeente Balen

Stad Lier

Stad Turnhout

Stad Hoogstraten

Selab

Gemeente Essen

Corneel Geert Transport

AKSI vzw

Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk

Vis & Dis bvba

Getax NV

Business Bike Solutions Assembly

Hotel Restaurant Steenhuyse | Forum 37 bv

Lambo Laboratorium

APB Zilvermeer

Muntpunt

WWF

PostNL Pakketten NV

Elewijt Center vzw

Wil je met je organisatie/onderneming verder op de hoogte blijven van al ons nieuws over inclusief ondernemen? Dan nodigen we je van harte uit om lid te worden als inclusieve onderneming! 


Voor een ledenbijdrage van €175 per jaar maakt je bedrijf of organisatie deel uit van het Sterpunt-netwerk!