Doorgaan naar content
Aanmelden

Inclusieve Ondernemingen

Inclusieve ondernemingen zijn bedrijven, organisaties en lokale besturen, die dagdagelijks als werkgever concrete inspanningen leveren om inclusief ondernemen in de praktijk om te zetten en uit te dragen.  

Wat maakt een onderneming inclusief?

Eerst en vooral is het belangrijk om stil te staan bij het begrip ‘inclusief ondernemen’. Een onderneming die inclusief onderneemt, zorgt voor duurzame tewerkstelling waarin iedere medewerker de ruimte krijgt om hun volledig potentieel te kunnen en mogen ontwikkelen. Iedereen binnen de organisatie - alsook werknemers die drempels ervaren tot de reguliere arbeidsmarkt- wordt aangemoedigd om naar vermogen te presteren en zo bij te dragen aan het bedrijfsdoel. Elke bijdrage is dan ook waardevol.

In een inclusieve onderneming zit inclusie vervlochten met de bedrijfscultuur, wat wil zeggen dat inclusie ingebed staat in de missie, de visie en de waarden van de organisatie op lange termijn. Dat maakt ook dat de inspanning van de onderneming rond inclusie zichtbaar is op verschillende niveaus binnen het bedrijf.

Inclusieve ondernemingen zijn dus bedrijven, organisaties en lokale besturen, die als werkgever concrete inspanningen leveren om inclusief ondernemen in de dagdagelijkse praktijk om te zetten en uit te dragen.

2080 inclusieve ondernemingen in 2023!

In 2023 hebben we 2080 Referentiebewijzen Inclusieve Ondernemingen uitgereikt! Dit aantal willen we laten groeien tegen de volgende uitreiking Award Inclusieve Onderneming in 2024!

Inclusieve Onderneming Award 2024

Tweejaarlijks gaat Sterpunt Inclusief Ondernemen samen met de Werkplekarchitecten op zoek naar dé Inclusieve Onderneming! Wil je in 2024 net zoals Schilderwerken Zenner de beker mee naar je bedrijf nemen? Doe dan mee met de volgende Award!

Voordelen voor onze leden

 • Je ontvangt onze maandelijkse nieuwsbrief met inspirerende getuigenissen en goede praktijken van inclusieve ondernemingen. Ook jouw bedrijf krijgt plaats in onze nieuwsbrief, als je graag een inclusief project en/of good practices in de kijker wil zetten. 

  We houden jou bovendien op de hoogte van aankomende (netwerk)evenementen; interessante opleidingen/webinars voor een inclusievere werkvloer; en de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

 • Je kunt bij Sterpunt terecht voor al jouw vragen over invulling van je vacatures, jobbonus, stages, duaal leren, werkplekleren, job- en taalcoaching, digitalisering en 21e Eeuwse vaardigheden (social en digital skills), re-integratie op de werkvloer na langdurige ziekte, (inclusief) onthaalbeleid, werkbaar werk, retentie, … We verwijzen je hiervoor graag door naar onze leden-Werkplekarchitecten
   

 • Je maakt deel uit van een ruim netwerk inclusieve ondernemingen. Ons netwerk bestaat uit een groot aantal leden-Werkplekarchitecten, maatschappelijke organisaties, sectorfondsen én partners die antwoord kunnen bieden op jouw (inclusie-)vragen.
   

 • Als lid van Sterpunt Inclusief Ondernemen en houder van een Referentiebewijs 2022 en/of 2023 kan je met jouw onderneming kans maken op de Inclusieve Onderneming Award 2024.

 • Alle leden mogen het Inclusieve Onderneming 2023-logo op al hun kanalen gebruiken om te tonen dat ze stappen zetten voor een inclusieve(re) werkvloer en andere bedrijven aan te moedigen hetzelfde te doen! 

Het geheel zat goed in elkaar, een goede mix van info, uitwisseling en appreciatie.

Anoniem
Jobcoach
Lees meer

Blijven verder doen zoals jullie bezig zijn, en komen met maatschappelijk relevante workshops en keynote sprekers!

Anoniem
Jobcoach
Lees meer

Organisatie, locatie en de gepassioneerde keynote sprekers. De workshops waren heel interessant.

Anoniem
Jobcoach
Lees meer

Ik vond het leerzaam en fijn om verbindend te kunnen werken met andere partners. Leren van elkaar :-)

Anoniem
Jobcoach
Lees meer

Sterke punten: aandacht én waardering voor de job van (de niet steeds zo gemakkelijke) job van jobcoach én de keynotes van beide heren!

Anoniem
Jobcoach

“Zeker heel veel nieuwe inzichten gekregen. De opleiding helpt me ook om kritisch te staan tegenover mijn lopende taalcoachings en indien mogelijk deze nog bij te sturen.”

Deelnemer VTO taalcoaching
Taalcoach
Lees meer

De Werkplekarchitecten waren van bij de opstart zeer betrokken en zagen de meerwaarde van een samenwerking. Bovendien bracht iedereen ideeën en suggesties in en zo stuurden de partners bij en verbeterden het programma. Een win/win dus. Zonder deze grote betrokkenheid zou het project niet hetzelfde succes hebben gehad.

Siegfried Desmalines
Sectorconsulent bij LOGOS
Lees meer

Onze leden

Schilderwerken Zenner

Macsys

Traiteur Claessens André

Cleandienst NV

A-Kwadraat

Guenther Bakeries Belgium NV

Woonzorgcentrum Witte Meren

Cras Woodgroup NV

GOM (Facilicom)

Blindenzorg Licht & Liefde Heem

Plus Home Services

Aluvin NV

vzw de Shelter

Kinderopvang Leuven

Residentie Het Prieelshof

Dienstenhuis cvba

Kringwinkel West

Van de Velde nv

Ferm Huishoudhulp

Alpaca Pachmana

Huize Sint-Anna wzc

FluxGO vzw

de Vleugels

Opnieuw & Co vzw

Psychiatrisch Centrum Ariadne

TSC BV

Ter Loke

TWERK vzw

Hof van Schoten BVBA

Schindler NV

Pro Industries BVBA

Avalon vzw

Wilki nv

Fijne Werkplek

Schilderwerken Zenner

AZ Alma vzw

DVC Zevenbergen-Emmaus vzw

Brussels Airport Hotel - Sheraton

Thuiszorg Vleminckveld

Zorgbedrijf Antwerpen

Wil je met je organisatie/onderneming verder op de hoogte blijven van al ons nieuws over inclusief ondernemen? Dan nodigen we je van harte uit om lid te worden als inclusieve onderneming!