Doorgaan naar content
Aanmelden

Inclusieve werkvloeren: 3 succesverhalen in de kijker

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich welkom, gewaardeerd en betrokken voelen — ook als ze een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren? Binnen het WSE-project ondersteunen we werkgevers bij het aanpakken van uitdagingen rond instroom en retentie, met een focus op de meer kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.
Drie Vlaamse organisaties tonen hoe het anders kan: met visie, moed en de kracht van verbinding.

BOA Interior: van talentonderzoek naar verbindend competentiebeleid

BOA Interior, een familiebedrijf in Kasterlee, groeide de voorbije jaren sterk. Maar hoe zorg je er als werkgever voor dat iedereen mee blijft in zo’n groeiverhaal?

Het bedrijf besloot de blik te verruimen en niet enkel naar functieprofielen of takenpakketten te kijken, maar naar de mensen zelf. Met behulp van een talentonderzoek werden de sterktes, drijfveren en competenties van medewerkers in kaart gebracht. Dit resulteerde in zogenaamde talentkaarten: visuele en toegankelijke hulpmiddelen die inzicht geven in iemands unieke talenten én hoe die tot hun recht komen op de werkvloer.

Die kaarten bleken niet alleen intern waardevol, maar ook tijdens sollicitaties: ze hielpen om beter in te schatten of nieuwe kandidaten zouden passen binnen het team én hoe hun talenten konden aansluiten bij het werk. Het resultaat? Meer gerichte aanwervingen en een sterker, gedragen competentiebeleid.

đź“– Lees het volledige verhaal via MVO Vlaanderen.

Zorgboerderij Huppeldepup: een warm onthaal voor elke medewerker

Zorgboerderij Huppeldepup stapte in het begeleidingstraject van Elk Talent aan Boord (UNIZO) met een duidelijke missie: elk talent een plek geven, ongeacht achtergrond of werkervaring. Zaakvoerster Ellen wilde een onthaalbeleid uitwerken dat echt werkt voor iedereen — van vaste medewerkers tot vrijwilligers.

Samen met HR-experten (BLM) werd een inclusief onthaalbeleid op maat ontwikkeld. Centraal daarin stonden een heldere en toegankelijke onthaalbrochure, een buddy-systeem voor nieuwe medewerkers en regelmatige feedbackmomenten. Ook persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP’s) kregen een plek, zodat elke medewerker gericht kan groeien binnen de organisatie.

Dit alles zorgt ervoor dat nieuwe collega’s niet alleen goed starten, maar zich ook op lange termijn verbonden voelen met de werking van de zorgboerderij.

đź“– Lees het volledige verhaal op MVO Vlaanderen.

Celektro: verbindende communicatie als sleutel tot retentie

Bij Celektro groeide het besef dat duidelijke communicatie en aandacht voor talent cruciaal zijn om nieuwe medewerkers duurzaam te laten groeien.

Daarom zette het bedrijf in op twee krachtige hefbomen: een workshop Verbindende Communicatie onder begeleiding van een werkplekarchitect van BLM, én de Talentenopleiding van Stebo. Zo werd zowel ingezet op vlotte en open gesprekken op de werkvloer, als op het versterken van het talentbewustzijn bij medewerkers.

Deze aanpak versterkt het onderlinge vertrouwen, zorgt voor een open feedbackcultuur en helpt medewerkers hun sterktes gericht in te zetten en verder te ontwikkelen.

đź“– Lees het volledige verhaal op MVO Vlaanderen.